Griekenland rekent op steun van de Europese Centrale Bank (ECB) als het volgende maand niet aan zijn verplichtingen dreigt te kunnen voldoen.
Dat zei de Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis woensdag tegen Bloomberg TV.
Griekenland bereikte eerder deze week overeenstemming met de andere eurolanden over een verlenging van zijn noodkredieten. Daarvoor moet het land echter wel aantonen aan de voorwaarden te voldoen, waardoor een volgende uitkering waarschijnlijk nog tot april op zich zal laten wachten. Volgende maand moet echter al een lening aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) worden afgelost.
Hierdoor zou Griekenland in financiële problemen kunnen komen. Volgens Varoufakis kan de ECB echter te hulp schieten, door 2 miljard euro die de bank overhield aan de opkoop van Griekse obligaties over te maken naar het IMF. “Het is een voorbeeld, er is nog niets besloten. Maar het is geld waar wij recht op hebben”, aldus de minister.
‘Voorlopig nog geen nieuw geld voor Grieken’
Volgens eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem betekent het verlengen van het steunprogramma niet dat de Grieken op korte termijn meer geld krijgen. Het geld uit eerder toegezegde leningen komt pas vrij als de beloofde hervormingen en bezuinigingen zijn doorgevoerd. Dat zei Dijsselbloem woensdag in de Tweede Kamer.
Griekenland staat wat Europese leningen betreft "al heel lang droog'', zei Dijsselbloem. Ze krijgen pas weer geld als ze een programma succesvol hebben afgerond. En dat is nog niet het geval en zal ook niet op korte termijn zo zijn. Dat Griekenland in maart geld nodig heeft, is een verantwoordelijkheid voor de Griekse regering, zei Dijsselbloem. Hij hoopt dat de nieuwe regering erin slaagt de belastinginkomsten weer op gang te krijgen.
Dat de Grieken niet nu meteen al nieuw geld krijgen, was een belangrijke voorwaarde voor de VVD om in te kunnen stemmen met een verlenging van het steunprogramma.
Griekse bankrun voorkomen
Dijsselbloem kreeg woensdag steun van de Tweede Kamer op het 'dossier Griekenland'. Een ruime meerderheid van in elk geval VVD, PvdA, CDA, D66 en GroenLinks is positief over de verlenging van het leningenprogramma. Opvallend was dat de SP ook voor was. De verlenging was volgens Kamerlid Harry van Bommel nodig om een complete bankrun in Griekenland te voorkomen.
Volgens Varoufakis hebben Grieken dinsdag zo'n 700 miljoen euro gestort bij banken in het land, nadat het akkoord over de verlenging van de noodsteun voor Griekenland werd bereikt. De afgelopen maanden haalden Grieken naar schatting circa 20 miljard euro van hun bankrekeningen, in een poging hun vermogen te beschermen tegen een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone.
Griekse schuld: 700 euro per Nederlander
Dijsselbloem nuanceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat dinsdag voorrekende dat Nederland Griekenland nu 11,9 miljard heeft geleend: ruim 700 euro per Nederlander. Maar zo simpel is het niet, zei Dijsselbloem.
Nederland heeft, net als andere eurolanden, Griekenland in het begin van de crisis rechtstreeks geld geleend. Dat gaat om 3,2 miljard euro. Daarna is door het Europees noodfonds EFSF geld geleend aan de Grieken. Nederland heeft het EFSF niets geleend, maar staat wel garant voor een bedrag van 8,7 miljard euro.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl